PHP Nedir?

İÇİNDEKİLER

PHP nedir?

PHP Web Tabanlı, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Eskiden Personal Home Page (PHP) yani ‘Kişisel Anasayfa’ iken şimdilerde PHP: Hypertext Preprocessor olarak kullanıma devam edilmektedir. PHP, dinamik, kendi kendine yönetilebilir web siteleri yapılmasını sağlar. İlk olarak 1995te aslen Danimarkalı ancak Kanadada yaşayan bir yazılımcı Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP'nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir.

PHP, özellikle dinamik ve etkileşimli web siteleri ve uygulamaları oluşturmak isteyen web geliştiricileri için popüler bir seçenektir. PHP, açık kaynak bir projedir ve ücretsiz olarak kullanılabilir. Birçok popüler içerik yönetim sistemi (CMS) ve çevrimiçi platform, PHP'yi temel teknolojilerinden biri olarak kullanır.

PHP hala popüler mi?

PHP, web geliştirme için kullanılan bir programlama dilidir ve hala yaygın olarak kullanılmaktadır. W3Techs verilerine göre, bilinen sunucu tarafı programlama dilleri arasında PHP, tüm web sitelerinin %76.8’inde kullanılmaktadır. PHP, büyük sitelerin yanı sıra Facebook ve Wikipedia gibi popüler siteler tarafından da kullanılmaktadır. Bununla birlikte, son yıllarda, JavaScript çerçeveleri (Angular, Vue ve React gibi) gibi diğer teknolojilerin yükselişiyle birlikte PHP’nin popülaritesi azalmıştır. Ancak PHP hala kullanışlıdır ve profesyonel geliştiriciler arasında yaygın olarak kullanılmaktadır.

PHP ile neler yapılır ve kullanım alanları ?

PHP gibi bir web tabanlı programlama dili ile ve hızla geliştirilen web browser(tarayıcı,google chrome, internet explorer, mozilla firefox, opera vb..) sayesinde artık hayal edebildiğimiz herşeyi yapabiliriz. PHP ile basit bir blog sitesinden tutun da, Arama motoru, Facebook, Twitter, Wordpress, Joomla ve online oyunlar gibi geliştirilen ve sürekli gelişime devam edebilen web siteleri yapabilmek mümkündür.

PHP veritabanları ve veritabanları ilişkileri

PHP'nin en güçlü ve en çok üstünde durulan özelliklerinden biri, sahip olduğu geniş ve gelişmiş veritabanı desteğidir. Veritabanlarına özgü eklentilerden birini (örn. mysql) kullanarak veya PDO gibi bir soyutlama katmanı kullanarak PHP ile veritabanı bağlantılı site sayfaları oluşturmak ya da ODBC eklentisi üzerinden bu standardı destekleyen bir bağlantı açmak son derece basittir. Diğer veritabanları için cURL eklentisi veya soketler (CouchDB gibi) kullanılabilir.Ufak yönetilebilir web siteleri için ise en sağlıklısı ‘MYSQL’ veritabanıdır. Bir kaç php komutu ve fonksiyonları ile hızlı bağlantı sağlanılabilir. Database kurgusu ve yapısı doğru hazırlandığı sürece gayet hızlı, verimli sonuçlar verir. MySQL'de temel (ve genel) olarak yaptığımız işlemler bir tabloya veri eklemek, bu verileri çekmek, güncellemek ve silmektir.

PHP’nin faydaları ve avantajları nelerdir ?

Php açık kaynak kodlu bir programlama dili olduğu için gelişimine herkes katkıda bulunur ve sürekli gelişirilir.

PHP aslında linux tabanlıdır. Ancak sanal sunucu sayesinde tüm sunucularda sorunsuz çalışır.

Herkes tarafından geliştirilip ve destek verildiği için kaynak sıkıntısı cekmezsiniz.

Facebook, google, instagram, twitter gibi ünlü internet şirketlerinin API destekleri sayesinde kendi bilgileniri kullanmana olanak sağlar.

Yardımcı sınıflar sayesinde bir çok dosya formatlarını okuma ve üzerinde işlemler yapılabilmesine güçlü imkanlar.

Github sayesinde bir çok geliştirici ile birlikte yeni ve büyük projeler geliştirebilir. Geliştirmek istediğiniz projeye örnek projeler bulup yeni fikirler edinilebilinir.

Composer, php için bağımlılık yönetim araçıdır. Projeleriniz de ihtiyaç duyduğunuz kütüphaneleri ve sınıfları sizin için kurmanızı sağlar. Composerda veriler json olarak saklanır ve paketleri oluşturulması json olarak sağlanır. Composer sayesin tüm paketler ve sınıflar kolayca otomatik yüklenir. 


Mustafa Candoğan
Mustafa Candoğan
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...