Web Erişilebilirliği Nedir?
Web sitelerini sık sık ziyaret eden herkes, kötü bir kullanıcı deneyimi yaşayabileceğini anlayabilir. En yaygın ve sinir bozucu sorunlar arasında yavaş bağlantı hızları, hemen hemen okunamayan yazı tipleri ve hatalı gezinme yer almaktadır. Şimdi, engelli insanların bu aynı sorunlarla nasıl başa çıktığını hayal edin. Onlar için, zayıf işlevsellik, herhangi bir web sitesini kullanmayı zorlaştırabilir veya imkansız hale getirebilir.
Neyse ki, web erişilebilirliği ilkeleri, tüm kullanıcılar için eşit şekilde uygun bir şirket sitesi oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bu, çeşitli kusurlara sahip insanlar da dahil olmak üzere tüm kullanıcılar için çevrimiçi içerik, tasarım ve işlevselliği geliştirmeyi gerektirir. Şirketiniz için bunu başarmak için, engelli insanlara destek olan yardımcı teknoloji özelliklerini uygulamanız gerekmektedir.
Web Uygunluk ve Erişilebilirlik Standartları
Dünya Çapında Web Konsorsiyumu (W3C), 2008 yılında Web İçeriği Erişilebilirlik İlkeleri'ni (WCAG) oluşturdu. WCAG'nin amacı, web sitelerinin, dijital cihazların ve içeriğin engelli insanlara erişilebilir olmasını sağlayacak evrensel kurallar oluşturmaktır. Bu kurallar, metin tabanlı, resim tabanlı ve ses tabanlı öğeleri, ayrıca web sitesi işlevselliğini ve görsel UX öğelerini belirleyen programlama dili (kod) için de geçerlidir.
Şu anda uygulanan WCAG'nin iki sürümü vardır: 2.0 (2008'de oluşturuldu) ve 2.1 (2018'de oluşturuldu). Tüm 2.0 zorunlulukları, 2.1'de de bulunur ve 2.1, ek başarı standartları sunar. Ayrıca, WCAG 2.1 uyumlu içeriğin, WCAG 2.0 kurallarını da karşıladığını belirtmek önemlidir.
WCAG, dünya genelindeki erişilebilirliğin yasal temelidir. Örneğin, ADA'nın Üçüncü Bölümü ve Engelli Ontaryolular İçin Erişilebilirlik Yasası (AODA), temel gereksinim olarak WCAG düzeyi AA'ya uyum sağlar. Ek olarak, EN 301 549 (AB Web Erişilebilirlik Yönergesi), WCAG'ye uyum sağlamayı talep etmese de gereksinimlerini kapsar.
En Önemli 6 Erişilebirlik Özelliği
Aşağıdaki web erişilebilirliği örnekleri, özellikle engelli kullanıcıları dahil tüm kullanıcılara uygun bir web sitesi oluşturmak için doğru yolu gösterir. Yeni bir site geliştirirken web erişilebilirliği kontrol listesi olarak kullanabilirsiniz.
Web İmajları için Alternatif Metin Sağlama
Ekran okuyucular, gözle ilgili sorunları olan kullanıcılar için işitsel resim açıklamaları sağlamak için alternatif metni kullanır. Ayrıca, yavaş bağlantı hızına sahip olanlar gibi resimleri kapatan site ziyaretçilerine de yardımcı olur. İyi yazılmış alternatif metin, SEO performansınızı da artırabilir. Tüm bunlar söylenirken, özlü ve açık bir alternatif metin yazmaya dikkat edin.
Klavye Kullanımı Entegrasyonu
Fare navigasyonu, hareket kabiliyeti eksikliği olan, motor becerileri bozulmuş veya kırık bilek gibi kısa süreli sorunları olan insanlar için zor olabilir. İşte klavye navigasyonu yardımcı olabilir. Site ziyaretçilerine içeriği tarayıp okumak istediklerine atlamalarına izin verir.
Sesli Transkriptler Sunma
Bu yardımcı araç, kulakla ilgili sorunları olan insanlara yardımcı olur ve ses dosyaları, ses örnekleri, podcast'ler, videolar vb. İçin geçerlidir. Sesli transkriptler işitme engelli ve işitme kaybı olan kişilerin ilgili bilgileri anlamasını sağlar.
Web Erişilebilirliği Testleri
Web erişilebilirliğini test etmek için en iyi kitle engelli insanlardır. Bununla birlikte, görme, işitme, bilişsel ve motor beceri bozukluğu gibi engellerin yelpazesini temsil eden bir test grubu kullanmak en iyisidir.
Erişilebilirlik Taramaları Yapma
Çoğu web sitesi sık sık içerik değişiklikleri geçirdiğinden, tutarlı erişilebilirlik ve uyumluluk izleme gerektirir. Düzenli erişilebilirlik taramaları, mümkün olan herhangi bir ihlali yakalar ve şirketiniz için yukarıdan aşağıya kadar değerli bir huzur sağlar.
Otomatik Denetimleri Entegre Etme
Piyasada birçok yapay zeka widget'ı, düzeltme gerektiren uyumluluk ve erişilebilirlik sorunlarını bulur. Bu denetimleri bir dış tedarikçiye güvenebilir veya bağımsız olarak yapabilirsiniz.
Erişilebilrilikle ilgili sunduğumuz hizmetleri incelemek isterseniz buraya tıklayınız.