Yapay Zekanın Geleceği

İÇİNDEKİLER

Milenyum çağının en alevli tartışması olan yapay zeka, şimdiden insanları kutuplaştırmaya başladı. Bir gün dünyayı ele geçirerek insanlığa hükmedecekleri düşüncesiyle, aslında iyi huylu ve insanlığın gelişmesine katkı sağlayacak oldukları fikri tartışmalara yol açıyor. Peki yapay zeka bizlere gerçekte ne vadediyor?

yapay-zeka-gelecek-min.jpg

Yapay Zeka Grupları

Reaktif Makineler: Uyaranlara karşı tepki gösteren yapay zekalardır. Deep Blue adlı yapay zekanın 1997'de dünya satranç şampiyonu Kasparov'u yenmesini reaktif makinelere örnek gösterebiliriz. Geçmişte yaşadıklarını analiz ederek öğrenen, anlık uyaranlara tepki gösteren makinelerdir. Makine öğrenimi adı verilen sistem, yapay zekanın en büyük parçasını oluşturur.

Kısıtlı Hafızaya Sahip Makineler: Geçmiş olaylardan öğrenemeyen, verileri kısa süre içerisinde yok eden yazılımlardır. Trafik ışıkları ve online mesajlaşma yazılımları kısıtlı hafızaya sahip makinelere örnektir.

Zihin Teorisine Dayalı Makineler: İnsanların korkuyla baktığı bu yazılımlar genellikle insan hayatını kolaylaştırma üzerine büyük görev üstlenirler. Önceki gruplarda bulunan tüm özelliklere sahip olan bu makineler, insanlarla iletişim kurabilir, duygu ve düşüncelerinizi tanımlayarak ona göre tepki verebilirler. Hatta sosyal etkileşimde bulunarak, tıp alanında insanların tedavisi için de kullanılıyorlar.

Öz Farkındalık Sahibi Yazılımlar: Zihin teorisine dayalı makinelerin ileri bir versiyonu olan öz farkındalık sahibi yazılımlar, belirli bir bilince sahiptir. Düşsel kavramları anlayabilir ve yorumlayabilirler. Yapay zekanın gelecekteki konumuyla ilgili tartışmalar da daha çok öz farkındalık sahibi olması beklenen makineler üzerinedir.

Yapay Zekanın Geldiği Son Nokta: Google Duplex

Google, 2018 yılının ilkbahar mevsiminde organize ettiği geliştiriciler toplantısında, Duplex adı verilen bir sistemi tanıttı. Google Asistan ile bütünleşebilen Duplex telefon araması yapıp, aradığı kişiyi insan olduğuna inandırabiliyor. Hem erkek hem de kadın seslerini, konuşma aksanlarını başarıyla taklit edebilen sistem, robotik konuşmaları da tarihe gömeceğe benziyor.

Yapay Zeka İle Gelecekte Neler Mümkün? (Mutlu Sonla Biten Senaryo)

  • Nükleer felaketleri ve trafik kazalarını önleyebilirler. Deprem, yangın vb. doğal afetlerden sonra yapılan çalışmalarda insanların hayatlarını kurtarabilirler.
  • İnsanlar, güçlerinin yetmedikleri yerlerde, daha ağır yükleri kaldırabilmek için özerk yapay zekaya sahip ek uzuvlar kullanacaklar.
  • Doğuştan veya sonradan herhangi bir uzvunu kaybetmiş olan insanların hayatları, yapay zekaya sahip mekanik uzuvlarla kolaylaşacak.
  • Erken teşhis koyarak insanların hayatlarını kurtaracak. Dünyanın en iyi cerrahlarından daha iyi ameliyat yapabilecekler.
  • İklim değişikliğinin etkilerini minimuma indirgeyecek akıllı bilgisayarlar tasarlanacak.
  • Uzay araştırmalarında en büyük silahımız yapay zeka olacak. Ayrıca, uzaydan bile daha az bildiğimiz okyanusun derin sularında yapay zekalar görevlendirilecek.
  • İnsan ilişkileri değişecek. İlerleyen dönemde insanların birbirleriyle iletişim kurmak yerine yapay zeka ile arkadaş oldukları görülebilecek.
  • Günümüzün evcil hayvanları, geleceğin dost canlısı robotları olacak.
  • Günlük rutin ve sıkıcı işleri yapay zeka üstleneceği için insanlara daha çok boş vakit kalacak.

yapay-zeka-gelecek2-min.jpg

Yapay Zeka İle Gelecekte Neler Mümkün? (Felaket Senaryosu)

Dünyanın en iyi filmlerinden bir tanesi olan The Matrix'in temel öğretisi, insanlığın yapay zekanın elinde esir düştüğü bir geleceğe dayanıyor. İnsanlardan daha üstün olan robotlar, insanların bilinçlerini yazılım dünyasına hapsederler. Bu evrende insanlar, kendileri gibi gözüken yapay zeka robotlarıyla savaşırlar.

Teknolojinin ilerlemesi ve yapay zekanın hayatımızı daha çok entegre hale gelmesiyle işsizlik artabilir, buna bağlı olarak daha önce görülmemiş ekonomik krizler ve kaynak yetersizliği baş gösterebilir. 1920'li yılların sonunda başlayan ve 10 senenin sonunda II. Dünya Savaşı ile neticelenen ekonomik krizin temel nedeni, üretimin fazla olmasıydı. Hayat giderek pahalılaştı, böylece üretilen ürünü satın alacak insan sayısı azaldı.

Günümüzde de yapay zekaya bağlı ekonomik krizin etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başladık. Çoğu meslek yok olma aşamasında. İlerleyen zamanlarda insanlığın varlık gösterdiği iş alanları giderek yok olmaya devam edecek. Bu da işsizliğe, işsizlikten dolayı alım gücünün düşmesine ve ürünleri alacak insanların azalmasına sebep olacak.

İnsan nüfusunun büyük bir kısmının vasıfsız kılacak yapay zekalar, günümüzde de zaten çok değerli görülmeyen insan hayatının değerini daha da düşürecek. Herkesin eşit koşullarda yararlandığı bir teknoloji ne geçmişte oldu, ne günümüzde oluyor ne de gelecekte olacak. Yapay zeka da şüphesiz ki insanın değer kaybetmesine sebep olacak.

Yapay zekalı robotlar tarafından üretilen yapay zekalı silahlar, insansız arabaların varlığı kadar gerçek olabilir. Çoğu bilim adamı ve mühendis, devletlere yapay zeka destekli silah üretmemeleri konusunda sürekli çağrıda bulunuyorlar. Google vb. teknoloji şirketleri, insansız hava araçlarını yapay zeka yazılımlarıyla destekliyorlar. Hedefini belirledikten sonra infaz eden robotların geleceği de çok uzak görünmüyor.

Peki insanı insana kırdırabilecek bir yapay zeka mümkün mü? Direkt olarak böyle bir etki yaratması muhtemel bir yapay zeka oluşumu zor olsa da, yukarıda yaşanabilecek olası durumlar insanlığın kendi içinde büyük sorunlar yaşamasına yetecektir. Bir ülkenin ürettiği yapay zekalı silahın başka ülke sınırları içerisinde masum insanları öldürdüğünü hayal edin. Önüne geçilemez bir III. Dünya Savaşı'nın, hatta insanlığın sonunun habercisi olabilir.


Tuğba Ayvaz
Tuğba Ayvaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...